Her yıl 31 Ekim`de kutlanmakta olan Cadılar Bayramı, eski Keltlerin Samhain festivallerinden köken almaktadır. Yaklaşık 2000 yıl öncesinde dayanan bu anlayışta insanlar, hayaletleri kovmak amacıyla ateşler yakıp kostümler giymekteydiler. Daha sonra bu geleneğin uygulanması amacıyla Papa Gregory lll tarafından bir tarih belirlendi. Bu tarih 1 Kasım`dı ve 1 Kasım tarihinde ölüleri onurlandırmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliklere devam edildi. Bu anlayış zamanla yerini kostümlerin giyildiği, şaka ya da şeker anlayışlarına ve balkabağı oymacılığıyla hazırlanan aydınlatmalar gibi detaylara bıraktı.
Yaz mevsiminin sona erişi, rüzgârın, kışın ve karanlığın başlangıcının günü olarak görülmekte olan bu günde Keltler, ölü ruhların dünyaya geri döndüklerine inanmaktaydılar. Kelt anlayışlarında bu günde tanrılara kurban etmek üzere ekinler yakılarak devasa ateşler oluşturulmakta, hayvan postları kostüm niyetiyle kullanılmakta ve şenlikler yapılmaktaydı. Bu onlar için bir kışa hazırlık ya da kıştan korunma ritüeli hâline gelmişti.
Zamanla Cadılar Bayramı, bir hasat kutlama şenliği, insanların birbirleri ile vakit geçirdikleri bir bayram ortamı ve herkesin bir arada olduğu partiler şeklini aldı. Farklı ülkelere ve farklı kültürlere yayılmasıyla birlikte daha fazla bilinir ve daha fazla önem verilir hâle geldi. “Şaka mı şeker mi?” etkinliği, Amerikalıların komşularının kapılarını dolaşarak yiyecek veya para istemeleri sonucunda ortaya çıktı. Bayrama özel kıyafetler, şakalar, şekerler, balkabağı oymaları herkes tarafından kabul edilen bir eğlence anlayışı ve parti yöntemi hâline geldi. Hayalet hikayeleri bu özel günün vazgeçilmez bir parçası oldu.
Her yıl bu tarihte balkabakları oyularak gülen yüzler çizilir, balkabakları boyanır, bahçeler ve evler “korkutucu” şekilde dekore edilir, kostümler hazırlanır, şeker ve tatlılar yapılarak partilerin temel hazırlıkları tamamlanır hâle geldi. Cadılar Bayramı`nın vazgeçilmezlerinden olan korku hikayeleri, korkutucu kostümler ile gerçekleştirilen perili ev ziyaretleri, korku filmleri ve şakalar bu güne ait en önemli etkinliklerden.
Cadılar Bayramı her yıl 31 Ekim`de Amerika, Kanada, Atlantik ve Avrupa`da farklı pek çok yerde kutlanıyor. Muhafazakâr Hristiyanlar ve Protestanlar tarafından ise bu kutlamalar Azizler Günü arifesinde gerçekleştirildiğinden yanlış olarak değerlendiriliyor.
Uzayla – Kültür Evreni