Kurumların Sponsorluk Yapmalarının Amaçları

Kurumların sponsorluk yapmalarının amaçlarını açıklamadan önce sponsorluğun tanımını açıklayalım.


Sponsorluk; kurumların veya kişilerin hedefledikleri gruba ulaşabilmesi ve ona, kendisi hakkında bilgiler vermesi amacıyla yapılan etkinlikler olarak tanımlayabiliriz. Sponsorluklar spor, kültür sanat, eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda para, insan veya ekipmanlarla sağlanan katkılardır. Sponsorluklarla kurumlar veya kişiler, kurumsal kimliğinin veya kendisinin bilinmesine ve hatırlanmasına olanak sağlamaktadırlar. Kurumlar veya kişiler sponsorluklarla hedefindeki gruplar üstünde iyi niyetler oluşturur ve yapılan faaliyetlerle de medyanın dikkatini çekerek onlarla bağlarını güçlendirirler.

Sponsorluğun halkla ilişkiler, reklam ve pazarlama amaçları bulunmaktadır.

Sponsorluğun Halkla İlişkiler Amaçları

1) Toplum Hayatına Katkıda Bulunmak

İşletmelerin, toplumu ilgilendiren konulardaki olaylara ya da faaliyetlere sponsor olarak, sosyal sorumluluklarını yerine getirmeleridir. Toplum hayatını iyileştirmek amacıyla yapılan harcamalardır. Toplumun eğitim sanat, spor, kültürel ve sağlık etkinliklerini desteklerler.

2) Kurum Kimliğini Pekiştirmek

Yapılan sponsorluk etkinlikleri, kurumun kurumsal kimliğinin yerleşmesine katkı sağlar. Sponsorluk esnasında kullanılacak unsurlar işletmenin kurumsal kimliğiyle uyumlu olmalıdır çünkü kurum kimliği bir kurum hakkında bilgilerini halka sunar.

3) Kuruluşun İsmini Hedef Gruplara Duyurmak

Kuruluşun ismini hedef kitlelerin bilinçaltına yerleştirilmesidir. Firmaların ürün veya hizmetini satabilmek için toplumun, kuruluşun ürettiği ürününün veya hizmetinin markasını hatırlaması, bilmesi önemlidir. Büyük kitlelere ulaşmak isteyen işletmeler genellikle sporlara sponsorluk yapmaktadırlar.

4) Kuruluşun İmajını Geliştirmek ve Pekiştirmek

Kurum imajı, bir kurum veya kuruluşun kamuoyunda nasıl algılandığıdır. Kuruluşun hedef kitlesiyle olan bağlarında çok önemli rol üstlenmektedir. İşletmeler, sponsorluk yoluyla topluma duyarlı oldukları mesajını vererek onların nezdinde imajlarının olumlu bir şekilde yükselmesini sağlarlar.

5) Halkın İyi Niyetini Kazanmak

Sponsorluklar, kuruluşu halka iyi bir şirket olarak tanıtır ve toplumun da ihtiyaç duyduğu bazı hizmetlerin yapılmasına katkı sağlar. Böylelikle halkın da toplumsal ihtiyaçlara duyarlı olan kuruluşun ürün veya hizmetlerine doğru bir yönelmeleri beklenilir. Bu çeşit çalışmalar önemli bir katkı olarak değerlendirilir ve basında da yer bularak basından destek alır.

6) Medyanın Dikkatini Çekmek

Haber değeri taşıyan bir sponsorluk yapıldığı zaman basında yer alması da mümkün olmaktadır. Son yıllarda işletmeler sponsorluk faaliyetlerine dikkat çekmek amacıyla basın mensuplarına yönelik ödül törenleri düzenlemektedirler. Böylece medyada yer alarak geniş kitlelere, kuruluş ve sponsorluklarının görülmesi sağlanır.

7) Kurum İçi İletişimi Geliştirmek ve Personel Motivasyonunu Yükseltmek

Sponsorluklarla işletmenin bilinirliğinin artırılması çalışanların motivasyonuna olumlu katkıda bulunmaktadır. Toplumun beğendiği, iyi izlenime sahip bir kurumda çalışmak personeli onurlandırır, çalışanların daha verimli ve daha üretken çalışmalarına olanak sağlar.

Sponsorluk

Sponsorluğun Reklam Amaçları

1) Medyada Reklam Yasağı Olan Ürünlerinin İsmini Duyurmak

Bazı firmaların ürünlerinin reklamlarının yapılmasının yasaklanması onları farklı arayışlara iter. Bu yasaklı ürünlere örnek verecek olursak, sigara, alkollü içecekler gibi ürünlerdir. Böylece kurum sponsorluk aracılığıyla ürününü veya hizmetini tanıtır.

2) Ürünleri Desteklemek

3) Başka Reklam Olanaklarını Kullanmak

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları

1) Bir Ürünü Piyasaya Yerleştirme

Bir ürün veya hizmetin piyasaya tanıtımı veya piyasada bir yer edinmesi istenildiği zaman hedef kitlenin özellikleri belirlenir ve onların dikkatini çeken alanlarda sponsorluklar yapılarak tanıtım yapılır.

2) Pazarlama Politikasında Değişiklik Oluşturmak

Üretilen mallar veya hizmetlerde değişiklikler olduğunda hedef kitlesini en hızlı bir biçimde duyurmak amacıyla sponsorluklar yapılabilir.

3) Yeni Bir Ürünü Tanıtmak

Yeni bir ürünü ve ürünün kalitesini, eşsiz taraflarını gözler önüne sermek için yapılan sponsorluk türüdür.

4) Ürün Kullanımını Desteklemek

Bazı sponsorluklar sayesinde işletmeler, pazarında fırsatlar yakalayabilir. Bu tür sponsorluk etkinliklerinde ürün veya hizmetle sponsorluk yapılacak alan arasında olumlu ilişkilerin kurulması gereklidir.

5) Satıcıları Desteklemek

Yapılan sponsorluklar sonucu ulaşılan olumlu sonuçları bayilerle paylaşma amacıyla çeşitli görüntülerin paylaşılmasıdır. Sponsorluğa konu olan ürün veya markanın satışlarında artma meydana gelebilir.

6) Uluslararası Pazarlama Faaliyetlerine Katkı Sağlamak


Kaynak

Bu İçeriği Değerlendir!
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

Bir yanıt yazın