Mary Shelley, gotik bir korku romanı olan Frankenstein ile tanınan bir İngiliz romancıdır. Edebiyatın roman, öykü, drama, biyografi ve seyahatname gibi pek çok farklı alanında yazılar yazan Shelley ayrıca ünlü politikacı ve filozof William Godwin’in kızıdır. Yazarlık hayatının yanı sıra, eşi filozof ve şair Percy Bysshe Shelley için yaptığı yazı ve yayın komisyonlarıyla edebiyat camiasında saygın bir yere sahiptir.
Mary Shelley 30 Ağustos 1797’de Somers Town, Londra, İngiltere’de doğdu. Feminist yazar ve filozof Woolstonecraft ile politikacı ve filozof William Goldwin’in ilk çocuğu olan Shelley, doğumdan kısa bir süre sonra annesini kaybetti ve babası tarafından üvey kız kardeşi Fanny Imlay ile büyütüldü.
Çocuklarını tek başına büyütemeyeceğinden korkan babasının 1801’de önceki evliliğinden iki çocuğu olan Jane Clairmont ile evlenmesi, genç Mary için hayatı zorlaştırdı. William Godwin’in biyografisini yazan yazar Kegan Paul’a göre, Bayan Clairmont’un Mary Shelley’den daha önemli olan kendi kızlarını elinde tutması, genç kadın ile üvey annesi arasında bir sürtüşmeye yol açmıştı.
Örgün eğitimi sınırlı olmasına rağmen, babası tarafından bizzat ders verilen ve evlerindeki büyük kütüphaneyi kullanmasına izin verilen Shelley’e, bir kızın hayatında alabileceği en iyi eğitimi alma fırsatı verildi. 1811’de Ramsgate’de yatılı okula giden Shelley, 1814’te, zamanının en ünlü romantik şairlerinden Percy Bysshe Shelley’e âşık oldu.
Ünlü şairin evliliği nedeniyle de İsviçre’ye kaçan genç çift, 1816’da Percy Bysshe Shelley’nin eşinin ölümünün ardından Londra’ya dönerek evlendi. Mayıs 1816’da ünlü İngiliz şair Lord Byron’ın daveti üzerine kocasıyla birlikte Cenevre’ye giden Shelley, Byron’ın deniz kıyısındaki villasında tatili sırasında gördüğü bir rüyadan yola çıkarak onun en ünlü eseri olarak anılır. Aslında Cenevre Gölü, Frankenstein yazmıştır.
Öykü olarak başlayıp yazma sürecinde roman haline gelen Frankenstein, 1818’de Frankenstein’dır. Modern Prometheus adı altında yayınlanmıştır. Shelley, romanı yayınlanmasını “çocukluktan erkekliğe ilk adımım” olarak kabul etmedi. 1818’de kocasıyla birlikte İtalya’ya taşınan Shelley, 1818’de Venedik ve 1819’da William olmak üzere iki oğlunun ölümünün ardından uzun bir depresyona girdi.
Genç yazar, dördüncü çocuğu Percy Florence 12 Kasım 1819’da doğduğunda bu olumsuz düşünce dünyasından sıyrılmayı başardı. Ondan sonra, Mary Shelley 1822’de İngiltere’ye döndü. Kocası Percy, arkadaşı Edward Williams ile bir yatta yelken açarken bir fırtınada kayboldu.
Shelley, yazarlık kariyerine burada devam etti, Lodore, Falconer (1837), Perkin Warbeck ve The Last Man (1826) gibi birçok eser yazdı. 1839’dan itibaren Shelley’nin sağlığı, bölgesel felç ve vücudundaki şiddetli baş ağrıları şikayetleriyle bozuldu. 1 Şubat 1851’de İngiltere’nin Chester Meydanı’ndaki evinde beyin tümöründen ölen Mary Shelley, Boscombe yakınlarındaki St. Peter Kilisesi’ne gömüldü.
Uzayla – Kültür Evreni