“İyi Hissetmek” Kitap İncelemesi

“İyi hissetmek, kendinize olan borcunuzdur.”

Psikonet yayınlarının psikoloji serisinden çıkan İyi Hissetmek, David Burns’ün en başarılı kitaplarından biridir. Birçok dile çevrilmiş olan kitap, yıllardır çok satanlar listesinde. Kitabın asıl hedef kitlesi; depresyonda olan okuyucular. Peki kitabı okuduktan sonra gerçekten de iyi hissediyor muyuz?


Depresyon, zihinsel hastalıkların gribidir, diyor David Burns. Yıllardır üzerinde birçok araştırma yapılan ve tedavisi bulunmaya çalışılan depresyonun artık bir tedavisi daha mevcut: Bilişsel Terapi. İyi Hissetmek de okuyucunun aslında kendi kendine bilişsel terapi uygulamasına yardımcı oluyor. Burns’e ve birçok psikologa göre, duygularımızı belirleyen şey aslında düşüncelerimizdir. Nasıl düşünürsek öyle hissederiz. Bakış açımızı değiştirirsek, bu durumda duygularımızı da değiştirebilir ve daha iyi hissedebiliriz.

Kitabın ilk bölümü bir test ile başlıyor. Bu test okuyucunun depresyonunu ölçüyor. Okuyucu testi kendi kendine yapabilir ama sonucun doğru çıkması için okuyucunun verdiği cevaplarda dürüst olması şart. Verilen puanların toplamına göre hafif depresyon, orta depresyon ya da ağır depresyon seçenekleri belirleniyor. Tabi ki unutulmaması gereken bir nokta var ve Burns de bu noktanın üstünde önemle duruyor. Eğer kişi ağır depresyonda ise, kitabı okumak yeterli olmayabilir. Bir uzmanla görüşerek uzman bir tedavi alması önem arzeder. Diğer hastalar içinse kitap çok yardımcı olabilir.

Burns’ün üzerinde durduğu en önemli nokta ise bilişsel çarpıtmalar. Yani depresyondayken kişinin kendini yetersiz hissetmesi, sürekli kendini suçlaması ve etiketlemelerle hareket etmesi. Örneğin; depresyonda olan bir hasta bir işte başarısız olduğunda şu cümleyi kurabilir: “Zaten her işte başarısızım, hiçbir şeyi doğru yapamıyorum.” Bu durumda yapılan bilişsel çarpıtma aslında ya hep ya hiç mantığıdır. Bir insan her işte başarısız olamaz. Bazı işlerde başarılıyken bazılarında başarısızdır. Hiçbir şeyi doğru yapmadığı da doğru değildir. Bazı şeyleri doğru yapabilirken bazılarını yapamaz. İşte David Burns böyle bakış açıları da sunarak okuyucunun algısını değiştiriyor ve hayata daha pozitif bir pencereden bakmasını sağlıyor.

Kitabı okurken verilen direktifleri doğru şekilde uygularsanız, gerçekten de iyi hissetmeniz mümkün. Kişisel deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim ki, kitabı okurken o kadar iyi hissediyordum ki kitabı elimden düşüremedim. Okudukça daha fazla okuyasım geldi. Verilen testleri yapmak çok eğlenceliydi. Bakış açımı değiştirerek daha iyi hissettim. Aslında birçok şeye çok yanlış açılardan bakıyormuşum bunu gördüm. Depresyonda olsanız da olmasanız da kitabı her okura tavsiye ederim. Farklı bakış açıları kazanmak her okura fayda sağlayabilir. Psikolojimizi daha iyi anlarsak, daha iyi ve kaliteli bir hayat süreriz. David Burns’ün çok sevdiğim bir cümlesi oldu kitapta: “Bir işte başarısız olursam üzülebilirim, bu normaldir. Ama sırf başarısız oldum diye camdan atlamama gerek yoktur.”

Kitabın yeni basımında eklenmiş bir bölüm de bulunuyor. İlaç kılavuzu eklenmiş basımda, antidepresanların içeriklerini öğrenebilir ve kendi ilacınızın içeriğini teyit edebilirsiniz. Antidepresan kullanmak sizin deli olduğunuzu göstermez. Ya da sorunlu bir insan olduğunuzu. Sadece kendi başınıza çözemediğiniz bazı sorunlarınız olduğunu ve biraz yardıma ihtiyacınız olduğunu gösterir. Tabii ki ilaç kullanımını bir doktor aracılığıyla almanızı öneririm. Eğer depresyonunuzun ileri düzeyde olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle bir uzmana başvurmalısınız ve yardım almalısınız. Ekstra kitabı okumak da size ekstra bir yardım sağlayacaktır. 

Yazarın aynı yayınevinden çıkan bir kitabı daha bulunmakta. “Birlikte İyi Hissetmek” adlı kitabında ise, insan ilişkilerinde nasıl daha iyi hissedebileceğimizden bahsediyor. Ayrıca “Feeling Great” (Harika Hissetmek) adlı kitabında da adından da anlaşılacağı üzere, harika hissetmenin yolları anlatılıyor. Henüz Türkçe basımı bulunmayan Feeling Great kitabının da yakın zamanda Türk okurlarla da buluşmasını temenni ediyorum.

Bir yanıt yazın