Çağımızın belki de büyük sorunlarından biri de zamanı yönetememe olabilir. Siz de iyi bilirsiniz ki, bir sürü iş arasında bazen tamamen gereksiz şeylerle oyalanarak vaktimizi heba ederiz. Sonuç ise birikmiş işler, geç kalınan toplantılar, iptal edilen buluşmalar ile can sıkıcı bir hale gelir.
Birçok kişi için, hayatın en değerli kavramlarından biri ‘Zaman’dır. Daha doğrusu belki de zamanın yetmemesidir. Pek çok şeye zaman yetiştirmekte sorun yaşıyor, yapılması gerekenleri sonuca erdiremiyoruz. Bu, özellikle de iş hayatındakiler için çok büyük bir sorundur. İşler hususunda zamanla adeta bir yarış içindeyken çoğunlukla acil olanları önceliğimize alırız. Oysaki pek çok ‘acil’ iş aslında pek de acil değildir. Tabii ki bunun zıttı da de geçerlidir.
Önemli olarak gördüğümüz çoğu işimiz de aslında o kadar acil olmaz. Zaten zaman yönetimini de çoğunlukla bu ayrımı çok yapamadığımız için beceremiyoruz. Bu meseleyi aşabilmek için çok sayıda ‘zaman yönetimi’ hususu kullanılır. Hemen hemen birçoğunun da ortak hedefi bellidir: Öncelikleri ve ihtiyaçları doğru sıraya koyabilmek.
Eisenhower Matrisi de zamanı nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğimizin en basit yöntemlerinden birisidir.
Amerika Birleşik Devletleri eski başkanı Dwight D. Eisenhower’ın geliştirmiş olduğu bu kural, bir koordinat sistemini “acil ve acil değil”, önemli ve “önemli değil” olmak üzere 4 kategoriye ayırarak, yapılması gerekenleri bu şekilde ayırıp buna göre öncelik verilmesine olanak verir.
1. Acil ve Önemli – Hemen Yapmalısın
Maalesef ki hemen halledilmesi gereken, diğer işlerinizi hemen bırakıp yapmanız gereken işlerdir. Eğer çok dolu bir ajandanız var ise bütün işlerinizin aksamasına sebebiyet verirler.
2. Acil Değil ama Önemli – Ne Zaman Yapılacağına Karar Vermelisin
Geleceğiniz içinde fark yaratması gereken uzun vadeli planlarınızın var olduğu, gerçekten de isteklerinizle belirlediğiniz bir alandır. Bir iş kurmak, sınavlardan geçmek, bir enstrüman öğrenmek ve bir aileye sahip olmak gibi. Zamanınızın büyük bir çoğunluğunu buna odaklamaya gayret edin.
3. Acil Ancak Önemsiz – Senin Yerine Bu İşi Yapabilecek Başkası Var İse Ona Devretmelisin
Çoğunlukla bir başkasının sizden yapmanızı arzu ettiği, sizin seçmediğiniz ve sizin uzun vadeli planlarınıza yönelik olmayan işlerdir. Çoğunlukla tarafınıza ulaşan e-postalar, uzunca çalan telefonlar, iş yerinde, okulda veyahut başka bir yer bir başkasının kendileri için sizden talep ettikleri şeyler bu kategoriye aittir.
4. Acil Değil ve Önemsiz – Daha Sonra Yapsanız da olur
Yaparsanız çok iyi olur ancak yapmasanız da hayatınızdan bir şey kaybetmeyeceğiniz şeylerdir. Çok daha mühim şeylere zaman ayırmak isterseniz, bu tarz işleri direkt olarak eleyebilirsiniz.
Özetle yapılacak olan işleri sıraya koyup, bu matrisi hatırlamanız çok yararlı olacaktır. Gerçekten zamanınızı iyi ayarlayamadığınız düşünüyorsanız bugüne kadar kesinlikle başka yöntemler de denemişsinizdir. Buna rağmen yönetemiyorsanız, o yöntemler de işe yaramamış demektir. Bir de bu yöntemi denemekten asla zarar çıkmaz.
Uzayla – Kültür Evreni