Halkla İlişkiler’in Babası: Edward Bernays

Psikoloji camiasının bilindik simalarından biri olan Sigmund Freud’un yeğeni olan Edward Bernays, kitleleri manipüle etmesiyle ün salmış bir kişidir.


26 yaşındaki Edward Bernays, 1. Dünya Savaşı’na ”barış ortamı sağlamak” için katılan Amerika’ya yardımcı olmak amacıyla görevlendirilmiştir. Amerikan hükümeti dünya barışını yerine getirmek amacıyla savaşa katılınca bu fikri pazarlaması için Edward Bernays’ı görevlendirdi. Yani demokrasi için savaşa katıldıklarını halka iletmek istiyorlardı.


Propaganda, halkın duymak istediği bir şeyi söylemediği sürece siyasetçiye faydalı değildir.

Edward Bernays

Bu olaylar sonucunda Bernays, böyle büyük kitleleri ikna etmeye devam etmeyi planlıyordu. Amerika’da mini bir büroda Halkla ilişkiler Konseyi’ni kurdu. Ardından New York’ta 1922’de Halkla ilişkiler dersi verdi ve bir yıl sonra da Cyristallizing Public Opinion adlı kitabı yazdı.

Savaşın sonucunda Amerika’da sanayi toplumu kavramı daha da önem bulmuştu. İnsanlar eskiden giyindikleri kıyafetlerden aldıkları eşyaya kadar çoğu şeyi ömürlük kullanmaktaydı. Bernays’da tam bu nokta ile ilgilenmişti çünkü o, sürekli tüketen, her seferinde yenisini isteyen bir tüketim toplumu oluşturmak istiyordu.


Geniş yankı bulan ilk çalışması, ”kadınları sigara içmeye ikna etmesi” o dönem için büyük devrimdi. Çünkü o zamanlar da kadınların sigara içmesi hoş karşılanmazdı. Bir grup kadının eline sigaralar vererek yürüyüş yaptırmış, sigarayı ”özgürlük meşalesi” olarak tanıtmıştır.

Sigara içen kadınları güçlü ve özgür olduklarına dair algı yaratmıştır.

Bernays, eşyaya bir duygu yüklemişti. Kullandığınız ürünler sizin nasıl görüldüğünüze dair duyguyu simgeliyordu. Sigara, kadının özgürlüğünü simgeliyordu; yeni alınan bir ürüne duygusal anlamda bağlanılması o ürünü ve gelecek şeyleri önemli kılmaktaydı.

”Halkla ilişkiler’in babası” olarak bilinen Edward Bernays aslında insanda var olan doyumsuzluk hissini açığa çıkartarak en doğru şekilde kullanmıştır.

Grup zihniyetinin mekanizmasını ve nedenlerini anlarsak; kitleleri, onlar farkında, istediğimiz gibi kontrol etmek ve disiplin altına sokmak artık mümkündür.

Edward Bernays

Öneri Belgesel: Ben Devri (The Century Of Self)

Uzayla – Kültür Evreni

Bu İçeriği Değerlendir!
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0

Uzayla'da Keşfet!

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın