Hollanda’nın Tarımda Büyük Başarısı, Dikey Tarım

Tarımdaki başarıları ile adından sıkça söz ettiren Hollanda, bu konuda dünyaya örnek oluyor. Sadece 17 milyonluk nüfusu ile Avrupa’nın en büyük (nicelik olarak) ülkelerini geride bırakarak, dünyanın en büyük tarım ihracatçıları konumunda 2. sırada bulunmaktadır. National Geographic‘in 2017 yılında yaptığı araştırmaya göre Hollanda bu yıl 92 milyar euroluk tarım ürünü ihraç etti. Yine aynı yıl ABD, 140,5 milyar dolar seviyesinde ürün ihraç ederek birinciliği kaptı.


Aynı yıl bu ülkeleri Almanya, Brezilya, Çin ve Fransa gibi nüfusu büyük ülkeler takip etmiştir. Ülkemiz Türkiye ise 2018 verilerine göre tarım ürünleri kapsamında 25. sırada yer edindi. Teknolojik anlamda büyük atılımlar yapan bu ülkeler, aynı zamanda tarımı da aksatmamıştır. Neredeyse ABD’yi geçecek olan Hollanda, yüz ölçümü bakımından ABD’den 270 kat daha küçük bir ülkedir.

Hollanda Tarım

Hollanda nüfusunu beslemenin dışında birçok ülkeye ürünleri ihraç etmekte, peki bu tarım inovasyonunu nasıl başardı?

Öncelikle Hollanda’da tarım alanları dağınık bir biçimde değil de kolektif bir yapı içerisindedir. Örneğin tek bir alana 175 dönümlük devasa seralar kurarak, yüz ölçümünü daha verimli kullanmaktalar.

İkinci olarak kimyasal gübre kullanmak yerine besin takviyesini kendi kendine gübre üreten bitkiler sayesinde sağlıyor. Kullandıkları yenilikçi tarım teknikleri ile minimum enerji ile maksimum fayda sağlıyorlar.

Hollanda Tarım

Bir diğer sebep dikey tarıma büyük önem vermelerinden geliyor. Yapay ışık kullanarak adeta yüksek binalar gibi tarım alanları kurarak, belirli bir alanı daha verimli bir şekilde kullanıyorlar. Üst üste inşa edilmiş üniteler sayesinde doğaya olan bağımlılıktan da kurtuluyorlar, belirli yıllarda gerçekleşen olağanüstü iklim koşullarından etkilenmeyerek, istatistik olarak dalgalanma yaşanmadan üretim istikrarı korunmuştur.

Hollanda Tarım

Aynı zamanda suyun kullanımına da çok dikkat ediyorlar. Mesela 2010 yılında gerçekleştirilen araştırmaya göre ABD, domates üretiminde kilogram başına 127 litre su harcamıştır, yine bir diğer tarım üreticisi ülke Çin, 283 litre su harcamışken Hollanda sadece 9,1 litre su kullanmıştır. Bu gibi inanılmaz istatistikler Hollanda’nın başarısının bir kanıtıdır. Bazı büyük şirketleri tatlı su yerine yağmur suyunu kullanarak, tatlı su kaynaklarını da korumakta.

Hollanda’nın tarım bölgesi olarak anılan Westland, bu konuda birçok ülkeden daha iyi bir başarı sağlamakta, örneğin domatesler toprak yerine torbalarda yetiştirilmektedir.

Kaynaklar: https://www.weforum.org/agenda/2019/11/netherlands-dutch-farming-agriculture-sustainable/

https://www.agriculture.com/crops/how-the-netherlands-fuel-a-global-agricultural-powerhouse

https://amp.dw.com/en/could-high-tech-netherlands-style-farming-feed-the-world/a-47105412

https://investinholland.com/news/the-future-of-farming-why-the-world-should-admire-the-dutch-approach-to-agriculture/

Uzayla – Kültür Evreni

Uzayla'da Keşfet!

Bir yanıt yazın