Kahve dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olmasına rağmen, ilk ne zaman ortaya çıktığına dair güvenilir bir bilgi yoktur. Bu durum kahvenin keşfiyle ilgili birbirinden bağımsız birçok söylentinin ortaya çıkmasına neden olur. Durum böyle olsa da kahvenin keşfini tam olarak anlatmak mümkün olmasa da en çok konuşulan ve yaygın efsaneler aracılığıyla kahvenin keşfi hakkında fikir sahibi olabiliyoruz.
Bahsettiğimiz bu hikâyeden en ünlüsü, Etiyopya’da kahvenin keçiler sayesinde bulunmuş olmasıdır. Bu hikâyede, o zamanlar Habeşistan sınırları içinde ve şimdi Etiyopya’ya bağlı bir bölgede çobanlık yapan Araplar, keçilerin günlerce uyumadıklarını ve enerji dolu olduklarını gözlemlediler. Daha sonra keçilerin ne yaptığını anlamak için incelediklerinde; Daha önce hiç görülmemiş bir bitkiyi yediklerini ve bu bitkinin duruma neden olduğunu düşündüler.
Daha sonra bu bitkiyi toplayıp dervişlerine tavsiye için götürdüler ve Şazili adında bir derviş de aynı etkileri kendinde görünce insanlar ilk kez kahve ve kafeinin sihirli etkilerini anladılar. Önce un haline getirilip ekmek hamuruyla karıştırılarak tüketilen kahve çekirdeği, daha sonra suda kaynatılarak içilir ve böylece günümüze kadar devam eden kahve serüveni başlamış olur.
Kahve Adı Aslında Nereden Geliyor?
Habeşistan’da bir kahve bölgesi olan Kaffa’nın kahveye adını verdiği söyleniyor. İki kelime arasındaki benzerlik ve kahvenin Habeşistan’da keşfedildiği iddiası bu görüşü desteklemektedir.
Kahve Yolculuğunun Heyecanlı Macerası
Kahve ilk kez Habeşistan’da içildikten sonra Yemen’e gelmiş ve asıl ününe burada kavuşmuştur. Bugün kahve denilince ilk akla gelen ülke Yemen olsa da kahvenin asıl vatanı burası değil. Yemen, kahve kültürünü yaratan ülkedir. Habeşistan’dan dünyaya kahveyi yayan kişinin Osmanlı subayı Özdemir Paşa olduğu söyleniyor.
Türk kahvesi düzenli olarak diğer kahve kültürleriyle karşılaştırılırsa, bu ifadeyi doğrulamak yeterlidir. Her millet, kendi kültürünün mirası olan kendi kültürünün tadı ve yaşadığı iklimin özelliklerinden dolayı kahveyi farklı tüketmiştir. Bu farklılıklar, kahvenin demlenme biçiminde ve onu tatlandırmak için yapılan ek malzemelerde farklılıklara neden oldu. Her ulus kendi kahve kültürünü yaşatmaya devam ediyor, ancak birçoğu diğer ülkeleri küresel ölçekte etkilemeyi başaramadı ve bazıları ise kendi kültürünü dünyaya yaydı.
Uzayla – Kültür Evreni