Topuklu Ayakkabının Tarihçesi

Topuklu ayakkabılar, tarihte ilk defa Pers uygarlığında kullanılan öğeler olarak ifade ediliyor. 10. yy`da Pers uygarlığının sahip olduğu büyük orduda yer alan çok sayıda süvari yani atlı asker birliklerinin askerlerinin kullanmış oldukları ayakkabılar günümüzün en popüler markalarının tasarımlarının ilham kaynağı. 


10. yy’da Pers ordusunun atlı askeri birliklerinin at üzerindeyken ayağa kalktıklarında dengelerini korumaları ve ayaklarını üzengilerinde rahatça tutabilmeleri için geliştirilen ayakkabılar: Topuklu ayakkabılar.

Bu dönemde at sahibi olmak ve ata binmek de çok önemli bir ayrıcalık kaynağı olduğundan topuklu ayakkabılara sahip olmak ve bunlar ile ata binmek de oldukça önemliydi. İran ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin gelişmesi, Almanya ve İspanya gibi ülkelerin liderleri ile diplomatik görüşmeler sağlanması topuklu ayakkabıların askeri ve aristokratik alanda daha bilinir hâle gelmesini sağlamıştı.  

Topuklu ayakkabı

Takip eden dönemlerde Venedik’ten tüm Avrupa’ya yayılan ve kadınlar tarafından sıkça tercih edilen “chopin” adı verilen oldukça yüksek topuklu terlikler de kullanılmaya başlanmıştı bile. Topuklu ayakkabıların androjen moda anlayışlarında yükselmesi ise XIV. Louis ve onun topuklu ayakkabılara olan düşkünlüğü ile gerçekleşmişti.

XIV. Louis, topuklu ayakkabıların kullanımı ile ilgili kurallar belirlemiş, fermanlar yayınlatmıştı. O dönemde topuklu ayakkabı giymek sadece soyluların yapabilecekleri bir şeydi. Dönemin liderlerinin birçoğunu topuklu ayakkabılı ve uzun çoraplı hâlleriyle popüler tablolarından anımsamış olmalısınız.  

Topuklu ayakkabı

18. yy’da gerçekleşen Fransız Devrimi’ne dek her şey ve özellikle topuklu ayakkabıların kullanımı ile ilgili her şey yolundaydı. Devrim ile birlikte canlarını kurtarmak isteyen soylular, kraliyet ile bağlantılarının en büyük sembollerinden biri olan topuklu ayakkabıları giymeyi bıraktılar.

Fransız Devrimi’ni takip eden Rönesans ve Aydınlanma Çağı’nın da dönemin bireylerinde ortaya çıkardığı etkiler ile birlikte yüksek topuklar artık son derece feminen kavramlardı ve bu nedenle erkekler topuklu ayakkabı giymeyi bu dönem için bıraktılar.

19. yy’ın ilk yarısından sonra topuklu ayakkabılar yeniden ilgi görmeye ve yeniden kullanılmaya başlandı. Bu dönemde Sanayi Devrimi ve makineleşme sayesinde daha fazla topuklu ayakkabı üretildi ve üretilen topuklu ayakkabılar daha fazla bireye ulaştırıldı.

Yine bu dönemde makineleşme etkisi ile gelişen film sektörü, topuklu ayakkabıların daha fazla birey tarafından tanınır ve kullanılır hâle gelmesine neden oldu. 1980’li yılları incelediğimizde ise Madonna, David Bowie ve daha pek çok ikonik ismin moda dünyasını kasıp kavuran ikonik görünümlerinde kullandıkları topuklu ayakkabılar, onların tüm dünyaya yayılmasını sağladı.

Bir yanıt yazın