Mağara Resimlerinin Kısa Tarihi

Yünlü mamutlar, üvey bizonlar ve diğer büyük memeliler bir zamanlar Avrasya’da insanlarla birlikte dolaşıyordu. On binlerce yıl sonra, ilk insanların geride bıraktığı mağara sanatı aracılığıyla bu Buz Devri dünyasına bir bakış atmış olabiliriz.


Şu ana kadar ağırlıklı olarak Fransa ve İspanya’da bulunan yaklaşık 400 sanat dolu mağara ve sığınak keşfedildi.

En ayrıntılı olanlardan bazıları Fransa’da Lascaux Grotto ve Chauvet-Pont-d’Arc olarak bilinen mağaralarda tarih öncesi sanat eserleri bulunmaktadır.

.Chauvet Mağarası’nda 30.000-33.000 yıllık 1000’den fazla aslan ve mamut gibi yırtıcı hayvan çizimleri bulunmaktadır.

Mağara sanatı, 65.000 yıl öncesine, Neandertallerin zamanına kadar uzanır.

Yıl önceDönemİnsanlar
3,500
 
30,000
Üst Paleolitik
Homo sapiens
30,000
 
35,000
Geçiş
Orta ila Üst Paleolitik
Homo sapiens Avrupa’ya yayıldı
 
Homo neanderthalensis yok oldu
35,000
40,000
200,000
 
300,000
Orta Paleolitikİlk mağara sanatı
Homo sapiens Avrupa’ya geliyor
 
Homo neanderthalensis Avrupa’da ortaya çıktı
300,000
1.6 milyon
1,9 milyon
 
2,3 milyon
3.4 milyon
Alt PaleolitikEl eksenleri görünür
Homo erectus (Afrika)
Homo fitus (Afrika)
Tablo 1: 325 milyondan 10.000 yıl öncesine Paleolitik Dönem Zaman Çizelgesi.

Yine de, radyokarbon tarihleme ve diğer yöntemler, çoğu sanatın 40.000 yıldan daha eski olmadığını ve homo sapiens tarafından yaratıldığını ortaya çıkardı.

Mağara resimlerinin çoğu, mamutlar, atlar, aslanlar, yaban öküzleri ve geyikler gibi Buz Devri sırasında insanların karşılaşacağı veya avlanacağı hayvanları tasvir eder. Bazı insan figürleri ve diğer semboller de keşfedilmiştir.

Mağara resimleri çoğunlukla kayalardan yapılmış kırmızı veya siyah pigmentlerle yapılmıştır. Bazı sanat eserleri doğrudan mağara duvarlarına boyanırken, bazıları önce taşa aletlerle işlenmiştir. Bazen sanatçılar, bir hayvanın özelliklerini vurgulamak için taş duvarların doğal hatlarını takip ederdi.

mağara
64.000 yıllık Neandertal sanatı ve el kalıpları.

1800’lerin sonlarından beri insanlar mağara sanatının anlamını ve amacını tartışıyorlar.

Bazı bilim adamları, bu resimlerin, mağaraların derinliklerine inen ve transa benzer bir duruma giren, ruhlar dünyasında karşılaştıkları hayvanları çizen şamanlar tarafından yaratıldığını düşünüyor.

Sanat eserleri arasında tekrarlanan semboller, bu sembollerin sanatçılar arasında anlam üzerinde anlaşmaya vardığını gösterebilir. Bu nedenle, mağara sanatı belki de grafik iletişimin en eski biçimini temsil eder.

mağara
Endonezya, Sulawesi’de Leang Tedongnge Mağarası’ndaki 45.500 yıllık Sulawesi yaban domuzu figürü.

Gerçekte, bu sanat çeşitli nedenlerle yaratılmış olabilir. Mağara sanatının neden yapıldığını veya bireysel resimlerin ardındaki anlamı asla kesin olarak bilemesek de, bu eserler bize tarih öncesi atalarımızın gelişen zihinleri ve içinde yaşadıkları dünya hakkında fikir veriyor.

Bir görüşe göre, mağara sanatçıları tarih öncesi doğa bilimcileriydi. Ayrıntılı çizimleri, bize uzun süredir nesli tükenmiş hayvanların görünümü ve davranışları hakkında bilgi verebilir.

Ama belki daha da önemlisi, kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi bulmak için bitmeyen arayışımızın bir parçası olan mağara sanatı, insanların düşüncelerini ilk kez taşa kazıyabildiği bir zamanın kanıtını sağlayabilir.

Kaynak: National Geographic


Uzayla – Kültür Evreni

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın